Jag slår mig ner i soffan i en hotellobby i Göteborg strax före jul, och mobilen ringer.

– Hej, det är Carola.

– Ja, hej… säger jag.

Och Carola berättar att hon blir lite sen, men vi ses, hej hej!

Sen sitter jag där med mobilen och känner mig lite underlig. Carolas röst, The Voice – i min mobil.

Hon finns, alltså. Och jag inser med ens vilket fenomen hon är – 2013 är det 30 år sen Främling.

Det kändes som att vänta på kronprinsessan nästan. Carolas presstjej var i Stockholm och kunde inte vara med vid intervjun. Skulle hon ha livvakt? tänkte jag – men nej, det verkade ju inte klokt. Någon annan assistent?

Men hon kom alldeles ensam i en taxi och in i lobbyn med energiska steg, och där var hon.

Jag blev lika överraskad som när jag intervjuade Staffan ”Vilse i Pannkakan” Westerberg i Luleå – som jag trodde skulle vara vag, mild, tramsig och konstig. Och mötte ett beläst teaterproffs: skarp och närvarande.

Carola var visserligen intensiv, självlysande – det hade jag väntat mig.

Men hon kändes betydligt mer cool och avslappnad än vad jag trott. Och framför allt: Mer krass och humoristisk. På en skala mellan Monica Zetterlunds sälta och vemod och en bokmärkesängel, placerar jag Carola en bit närmre det Zetterlundska efter att ha träffat henne.

Hon berättade med kul självdistans om allt från sin nya diet och träning – hon har gått ner 10-12 kilo sen i juli – till att hon skulle vilja göra en allvarlig teater-, eller filmroll.

Och hennes råd till unga med artistdrömmar förvånade mig. Jag trodde hon skulle säga något om att följa sitt hjärta, hon sa:

– Utbilda dig, och skaffa dig ett jobb. Branschen är stentuff, du måste ha en bas.

Jag tyckte om henne, solklart.

Hela intervjun kan du läsa i dag i Expressen Söndag.

PS. Jag följer talangtävlingen The Voice, med barnen. Måste erkänna att momentet jag gillar bäst är det när den valda talangen ska utse sin coach – och väljer bort en eller flera av storheterna Carola, Petter, Ola Salo, Magnus Uggla.

Hälsosam förnedrings-tv som Idol-juryn skulle må bra av.