Jag jobbade med Expressens magasin Drömhus utomlands i november – bilagan har sålts med Expressen i veckan.

– Jag ska skriva livsstilspornografi för 40-talister, sa jag – först – till vänner och bekanta som undrade hur det gick med frilanseriet.

Men ämnet kom närmre och närmre mig själv. Och efter tolv reportage hade jag ont i hjärtat av all avund och alla önskedrömmar: Ta paret Eva och Peter Roovete som jobbade heltid som ekonomer och pendlade två timmar varje vardag mellan Järfälla och Stockholm. De sa upp sig och köpte en gård i Frankrike där de i dag driver ett pensionat: La Pomme dOr, Guldäpplet.

– Vi har glömt hur man gör när man stressar, säger de.

Billigare flygresor och fler flygförbindelser, sjunkande bostadspriser och en stark svensk krona har gjort drömhuset utomlands till ett realistiskt mål för svenskar som har god ekonomi men utan att vara Krösusar.

För tio år sen var det förmögna, golfspelande par i medelåldern som investerade i hus utomlands.

I dag har barnfamiljer råd. Som familjen Jansson på Värmdö: Thomas och Fatima och deras söner Loke, 10 och Linus, 5. De siktade in sig på spanska solkusten där bostadspriserna har fallit med i snitt 30 procent sen 2007.

Så köpte de sin lilla vita sommarvilla för 750 000 kronor – ett fritidshus i Sverige kostar i snitt 1,4 miljoner – och nu fyndklickar de flygresor, och åker ”hem” till värmen i Costa Blanca, ibland över en långhelg.

Familjen har räknat ut att de betalar 1400 kronor i månaden till Spanienhuset: vatten, el, försäkringar, tillsyn av bostaden och så vidare.

Reine Jidbrant från Göteborg som köpt ett sommarhus i Toscana-Umbrien berättar att det tar lika lång tid för hans svåger att resa dörr till dörr till sitt fritidshus i Sälen, som det tar för hans familj att åka med Ryanair till Rom, och susa med hyrbilen till huset som ligger på en kulle med utsikt över sjön Lago di Chiusi.

Utomlands har kommit närmre; att flyga till Barcelona kan vara billigare än att baxa sig till svenska fjällen.

Eller som Ariana Mellqvist från Falun sa.

– Senast jag var i Stockholm och köpte tunnelbanebiljetter för 200 kronor insåg jag att min flygbiljett till Frankrike kostade mindre.

Hon – pensionerad lärare och rektor – och henne man Arne – anställd på CSN – sålde radhuset i Falun och köpte en villa i södra Frankrike (i ett område där priserna minskat med 15 procent): ett vitt stenhus på 180 kvadrat med gästhus på gården och en tio meter lång utomhuspool. På tomten, som är nästan 4000 kvadrat och ligger på en höjd, växer mandelträd, fikonträd, persikoträd… Ariana har planterat rosor och lavendel längs gången mellan hus och pool, och snart – i februari – slår magnolian ut.

Aj.