Amelia Adamo ringde mig och bad mig reda ut det här:

Att bejaka sig själv är viktigt, det vet vi – men när blir man ett ego?

Var går gränsen mellan en sund egoism och en negativ, destruktiv?

Intressant fråga – i dag när ”lyssna inåt” och ”förverkliga sig” har blivit religion. Svårast att hitta balansen är det kanske för Mappie-generationen vars egna mödrar och förebilder ofta var hemmafruar och sedan – när de fick barbarn – extraknäckte som mormor och farmor så fort barnbarnens föräldrar (de blivande mappiesarna & pappiesarna) kallade.

Men mappiesarna vill i mogen ålder som bekant resa, jobba, studera, gympa, åka på spa med väninnorna…

I artikeln – i M Magasin – intervjuar jag bland andra psykologen och psykoanalytikern Lena Teurnell, som i höstas kom ut med superintressanta boken Narcissism – jag, mig och mitt (Lind & Co).

Hon berättar om en kvinnlig patient som inte klarade av att säga nej till att ta hand om sina barnbarn. Till slut skaffade hon ett för henne giltigt skäl; hon tog ett jobb – för att ha jobbet att skylla på.

En annan patient – en kvinnlig chef med stort ansvar – hade motsatt problem. Det bästa hon visste var att sitta ensam mitt i natten och arbeta med företagets budget. Nära relationer hade blivit ointressanta, och hon sa alltid nej till att vara med barnbarnen (om hon någon gång fick frågan). Hon kunde inte säga ja.

Lena Teurnell förklarar att ”Ego-Mormor”, som förverkligar sig dygnet runt och aldrig ser sina barnbarn, ofta har samma problem som ”Mormor-Martyren” som inte kan säga nej till att ta hand om dem.

– Om man frågar de här personerna vad de verkligen vill har de oftast inga svar.

De har tidigt i livet lärt sig att det de vill är lika med vad de måste och borde – deras självkänsla är prestationsbaserad.

En läsare skrev på www.m-magasin.se:

Jag fångades av artikeln ”När blir du ett ego” där jag kände att jag fick lite stöd i att jag ska satsa på mig själv för en gångs skull. Jag har gått igenom ett par trauman i mitt liv och jag har hela tiden fått fixa det själv. Så nu är det min tur att få njuta lite i den mån jag kan.

Skrev en Birgitta – och putsade lite på mitt ego.

Läs också mitt dokument från i veckan om den nya ironiska generationen.