Det ska vara en svag man i vår. Gnällande, med hundögon. Medan vårens kvinna är stark – en smart och rapp superhjältinna med mörkt hår och markerade ögonbryn.

Först kärleksparet i den femfaldigt Oscarsbelönade filmen The Artist. Stumfilmshjälten Valentins ego dalar och spricker som en ballong när ljudfilmen dånar in över Hollywood. Vem vill ha en viftande, steppande skådespelare med trånande blick: en hund? Nej, det är kvinnan han förälskat sig i, den moderna aktrisen Peppy Miller, som tar över bioduken och folkets kärlek.

Och i nya filmen om Snövit, Spegel spegel – jag och min dotter såg den i fredags – är Snövit en actionhjältinna medan Prinsen är söt och hjälplös som en valp.
Snövit transformeras från flickan instängd i krinoliner i slottet till ledaren för ett banditgäng i skogen, och lär sig slåss som en hel karl.
I sagans mest klassiska scen – den då Prinsen väcker Snövit till liv igen med kärlekens kyss – är det förstås Snövit som kysser. Prinsen har låtit sig luras av den elaka drottningen och förtrollats till att uppträda som en hund; han gnyr, slickar, morrar, ylar…
Bara Snövit kan rädda Prinsen – det passiva objektet – genom kärlekens aktiva kyss. Smack!

Vi åker hem från bion och slänger oss i soffan framför säsongspremiären av Let´s dance – och ser deckardrottningen Camilla Läckberg glida ut på golvet i en vals, i en glittrande guld-turkos klänning som kunde ha matchat de stiliserat praktfulla kostymerna i Spegel spegel.
– Hennes böcker har sålt i över tio miljoner exemplar över världen, säger speakerrösten.
Och TV4 gör en grej av att maken Martin Melin så trofast övervakat repetitionerna; kameran zoomar in honom där han sitter, hundlikt, på plats på golvet i replokalen. Som en vakthund.
– Martin tycker att ALLT jag gör är fantastiskt, säger Camilla efter succédansen i direktsändning (innan hon känslokollapsade bakom scenen, enligt båda kvällstidningarna).
Och vitsiga programledaren David Hellenius slänger åt polisen och den tillbedjande maken där ute i publiken i periferin ett köttben:
– Martin tycker säkert att det här var gripande.

Expressen använde samma hunden-hjältinnan-dramaturgi efter nyheten om paret Reinfeldts separation.
Det var Disney-klass på en av ettorna: Bild på statsministern med den bruna, trofasta och vädjande hundblicken i fokus, och så vigselringen inringad:

Bär vigselringen
HOPPAS FORTFARANDE PÅ FÖRSONING

Filippa, förmodar man som läsare, är en aktiv och lycklig singel någon annanstans i en annan film…

Den fantastiska filmen om Snövit har dock ett fel:
När Snövit med ett klingande svärdshugg löst sin fader konungen ur förtrollningen och han ska viga henne med prinsen (någon präst behöver de inte) – då vänder sig kungen först till sin blivande svärson och tackar honom för att han räddat kungariket.
Därpå talar han till dottern och hyllar henne för att hon vågade tro på sig själv.
Underförstått: Det gör vanligtvis inte prinsessor.

I nästa sagofilm tas hjältinnans självkänsla för given.