Jag har gjort debut i tidningen Hemmets Journal i veckan – med en intervju med förra proffsboxaren Åsa Sandell, 45. Åsa är gravid med sitt första barn, tack vare en äggdonation.

Åsa och hennes man Per reste till Riga i Lettland där Pers ”simmare” provrörsbefruktades med en yngre kvinnas donerade ägg som placerades i Åsas livmoder.

Tekniken fungerade för paret vid första försöket; Åsa blev gravid och i juni väntas bebisen: en flicka som ska heta Vera.

Jag och Åsa slog oss ner på ett kafé på Kungsholmen. Jag visste inget om äggdonationen – Åsa hade inte berättat om den för någon journalist, men nu la hon fram sin berättelse hur coolt och öppenhjärtligt som helst.

– Jag tänkte innan: Frågar du så berättar jag. Visst händer det att kvinnor blir gravida på vanligt vis i min ålder, men det är extremt ovanligt. Det känns bra att göra bilden mer nyanserad. Mirakelhistorierna man läser om, kändisar som får barn sent – sannolikt har de flesta fått hjälp.

Åsa träffade sin Per när hon var 42, och de kände på en gång att de ville försöka få barn tillsammans. När Åsa inte blev gravid provade de med provrörsbefruktning (med Åsas ägg) utomlands – inte tillåtet i Sverige i Åsas ålder – men det fungerade inte.

Nu känner Åsa på ett starkt och självklart vis att barnet är hennes, att hon är mamman.

– Det känns snarare ännu mer mirakulöst och fantastiskt än om jag blivit gravid på vanligt sätt…

Någon som misstycker?

Ja, Sveriges regelverk. I Sverige är det inte tillåtet med äggdonation om mamman är lika gammal som Åsa. Åldersgränsen är 40 i Stockholms län. Sen är det naturligtvis ingen som motarbetar kvinnor i Åsas situation som förverkligar sina drömmar genom att söka sig utomlands. De är lika välkomna inom mödravården som andra.

Åsa:

– Visst kan man diskutera till vilket pris vi har rätt att skaffa barn, men jag tänker så här om vårt barn och andra bebisar som kommer till föräldrar i vår ålder – eller till ensamstående kvinnor som skaffar barn på egen hand: Oj, vilka välkomna barn! Föräldrarna längtar, de är förhoppningsvis klokare och mer mogna än när de var 20, och de har hunnit förverkliga sig. De har goda förutsättningar att ge barnen tid, kärlek, trygghet.

– Sen måste man naturligtvis känna att det är realistiskt att man kommer att finnas för sitt barn de närmsta tjugo åren.

Jag gluttar in på 45-åriga Carolas överlyckliga blogg där hon och Zoe vilar i hängmattan i solen någonstans i Sydafrika, ömt omslingrade.

Vi blir äldre och friskare i Sverige. Om 30 år är var fjärde svensk över 65 – och kvinnors medelålder har stigit från dagens 83,7 till 86,1, siar SCB.

Logiskt kommer vi att tänja på gränsen för fruktsamhet, nu när tekniken finns.

Och jag säger: Oj, vilka välkomna barn!

Köp Hemmets Journal och läs hela min intervju med Åsa (numret säljs till och med onsdag).