Efter ekologisk mat och ekologiska kläder – nu kommer de ekologiska frisörerna.

Men vad innebär det att klippa sig och färga håret ekologiskt?

När jag var i 25-årsåldern fick jag ett reklamprov på en antirynkkräm på posten. Jag berättade det för vänner och arbetskamrater och vi flinade och sa att nu börjar det, förfallet – men sen följde den allvarliga frågan: Du använder väl en ansiktskräm?

– Nej.

– Va! Men det måste du! Nu när du bor i Stockholm dessutom, med alla avgaser som kryper in i hyn.

Så jag började stryka på ansiktskräm och sen dess är jag fast, för det blir man. Huden utvecklar ett beroende, åtminstone min; den känns sprickfärdig om jag glömmer krämen efter en dusch.

Men resten av min hud är ”drogfri” – jag har aldrig någonsin smort in kroppen, och huden blir aldrig någonsin torr. Jo benen ibland på sommaren, men då slänger jag på lite olivolja.

Ekofrisören Lena Jansson på Bastugatan på Södermalm i Stockholm – som jag hälsade på för ett reportage i tidningen ICA-Kuriren – menar att det är på samma sätt med håret: Vi hamnar i en ond beroende-cirkel. Vi tvättar och balsamerar och moussar och sprejar med produkter pepprade med plast, lack och silikon som lägger sig som en hinna över strån och hårbotten. Håret kanske känns glansigt och fluffigt för stunden – men stråna blir ”instängda”, spröda och torra i det långa loppet, och huden får som ett vaxat skal; den slutar andas, förklarar Lena.

Våra hår – de flesta dessutom sönderfärgade av petrokemisk färg – blir platta och ”sprickfärdiga” – som min hy utan kräm – och måste tvättas ofta, och ständigt stylas. Man har utvecklat ett hårproduktberoende.

En frisk hårbotten, däremot, reser stråna minst en centimeter. Borstar man dessutom med naturborste eggas blodcirkulationen. Håret får naturlig volym och glans.

Lena har arbetat ekologiskt sen 1999, och då var hon så gott som ensam. I dag finns ett 50-tal salonger i Sverige som lanserar sig som ekologiska. På Monicas Andrum på Öland kan man få en hårkur med vitkål, alger eller honung. Erika K – hair by nature i Skövde lockar med allt från ekologiska dreadlocks till ”lyxstund lemon sweetmints”: hårmassage med inpackning som doftar söt mynta och skarp citrus.

Gemensamt för ekofrisörerna är deras ambition att bara använda ekologiska material och hårprodukter – utan kemikalier som kan skada hälsa och miljö.

En orsak till ekotrenden är förstås raden av larmrapporter om hälsorisken med vanliga hårprodukter. Frisör är ett högriskyrke vad gäller eksem och allergier – och enligt en dansk studie blir fem procent av personer som färgar håret allergiska.

Jag intervjuade Carola Lidén, professor i hudallergier vid Karolinska Institutet, som har granskat hårfärgningsmedel i flera studier – både färger i handeln och på salongerna.

– I princip alla färgmedel innehåller starkt eller extremt allergiframkallande ämnen, säger hon. Det är mycket underligt att de är tillåtna.

En av ”bovarna” är färgämnet PPD som förbjöds i Sverige på 1940-talet, men blev tillåtet igen i samband med EU-medlemsskapet.

Kemikalierna kan ge upphov till allergi med klåda, eksem, blåsor och svullnader. Och har man fått denna kontaktallergi, som är livslång, ökar risken att man utvecklar allergi mot liknande färgämnen i till exempel kläder.

Och – ja. Jag provar nu ekologisk hårvård: borstar med naturborste och tvättar håret med Lenas daggkåpaschampo, framställt i hennes butik. Och faktiskt – den där platta, feta känslan som brukar infinna sig dag två efter en tvätt är borta. Håret känns renare, mindre elektriskt och torrt – kanske inbillning men i så fall en trevlig sådan.

Hela reportaget om ekofrisörer kan du läsa i ICA-Kuriren – och här är webbens kortklippta version.

Meny hos ekofrissan:

• Tvätt – med ekologiskt schampo/lera.

• Klippning – med tonvikt på att håret ska se bra ut även utan styling, och att frisyren ska hålla länge.

• Blekning – med leror och salter.

• Färgning/slingor – med färg från ört- och växtriket. Färgen sitter i tills håret växer ut. Färgen är inte heltäckande som kemisk färg, utan ”samarbetar” med din egen hårfärg; resultatet blir därför individuellt.

• Inpackning/hårkur – med till exempel lera, örter, alger, olja.

• Avgiftning – med renande vulkanlera.

• Hårbottensmassage.

Behandlingar du inte kan få på ekologiskt vis:

• Permanent.

• Platinablondering.

• Svartfärgning.